Nool.hu podcast

2024.03.26. 16:20

Versenyeredmény kölcsönöz „ezüstös csillogást” a tarjáni diákok által tervezett ökoháznak (podcast)

Idén ismét második helyezéssel tért haza Pécsről, a Tervezz te is ökoházat! elnevezésű országos versenyről a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikum diákcsapata. A természettudatos megoldások tárházát felvonultató projekttel kapcsolatban a napokban meséltek a fiatalok és felkészítő oktatóik a sajtó képviselőinek.

Veres Edina

A természettudatos megoldások tárházát felvonultató projektről a napokban meséltek a fiatalok és a felkészítő oktatóik

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikum építőipari ágazatának tanulói idén újra sikert arattak az országos Tervezz te is ökoházat! című versenyen. Az oktatási intézmény csapata tavaly is megmérettette magát a próbatételen, ahol a szépszámú induló közül a második helyen végeztek. Idén a még népesebb jelentkezők között sikerült megőrizniük ezt a helyezést a stromfeldes diákoknak.

A fiatalok Salgótarjánba, a Besztercei-tó mögötti területre álmodták meg a földházat
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A fent nevezet megmérettetést immár negyedik alkalommal hívta életre a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, illetve a Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum Pollack Mihály Technikum és Kollégium. A 2024-es kiírás alapján a csapatoknak egy háromgyermekes fiatal házaspár számára kellett egy ökoházat megtervezniük, méghozzá tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával. A felhívásra összesen 18 pályázat érkezett, amelyek közül 7 csoportot – köztük a salgótarjánit – hívtak meg a szervezők a személyes részvétellel zajló, kétnapos döntőre.

A Stromfeld idei csapatát a 11. osztályos Földi Milán és Szénási László, valamint a 12. osztályos Vida Bálint alkották. A fiatalok felkészítésében Faluhelyi Csaba, Tóth Tibor, Danics Gábor és Aradi Patrik oktatók vettek részt.

Téli kertet is terveztek a Besztercére képzelt épülethez

Az elkészített projekttel, illetve a verseny részleteivel kapcsolatban az oktatási intézményben a napokban tartottak sajtótájékoztatót. Tóth Tibor, akitől az iskolában az építőipari szakmai tárgyakat sajátíthatják el a diákok, elmondta: a program első napján a pályázatokat ismertették a döntős csapatok, majd a háromtagú zsűri kérdéseket tett fel a fiataloknak azzal kapcsolatban, hogy milyen gondolatok inspirálták őket a pályamunkájuk elkészítése során. Másnap megnézték a Pécsi Napházat, majd fény derült a megmérettetés eredményeire.

A sajtótájékoztató további részében a három fiatal számolt be a projekt elkészítéséről. Mint kiderült: a munkájukat bemutató prezentáció összeállításában Földi Milán vállalt oroszlánrészt. Szénás Máté arról beszélt, hogy a verseny felhívásának megfelelően a céljuk egy olyan ökoház megtervezése volt, amely segít abban lakóinak, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Emellett kitűzés volt az is, hogy a legkisebb mértékre csökkentsék az energiafelhasználást, miközben kihasználják a természet nyújtotta lehetőségeket. A fiatalok Salgótarjánba, a Besztercei-tó mögötti területre álmodták meg azt a földházat, amelynek makettjén az építési technikákkal kapcsolatos részleteket már Vida Bálint ismertette. Elmondta például, hogy a földalatti helyiségek természetes megvilágítását fénycsatornák segítségével oldották meg, a fűtési rendszert geotermikus energia felhasználásával alakították ki, míg az energiatermelést és -ellátást napelemes térkőburkolat biztosítja.

– A földház előnye, hogy a talajnak köszönhetően kiváló a hőszigetelése. Az ökoházunk egyik helyiségében télikertet alakítottunk ki, amelynek lényege, hogy a hideg hónapokban az ott termelődött meleg átvezethető az ingatlan többi részébe – fejtette ki Vida Bálint. A tanulók az épület falát alkotó betonelemekkel kapcsolatban rámutattak, hogy igaz, ez az alapanyag nem kifejezetten természetes, de mindenképpen előnyös, hiszen nagy a hőtároló tömege.

Nem olcsó mulatság egy ökoház felépítése

A fiatalok azt is elárulták, hogy a feladatra való felkészülés sok utánaolvasást igényelt, amely azonban megérte a befektetett energiát, hiszen megannyi új építési technológiával ismerkedhettek meg, illetve a statika témájában is bővítették tudásukat.

Hozzátették: hálásak oktatóiknak, akiknek segítségével sikerült megvalósítaniuk az elképzeléseiket és az ötleteiket tükröző tervet. A három diák – akik kivétel nélkül építészettel kapcsolatban szeretnék majd továbbfolytatni tanulmányaikat – azt is elárulta, hogy egy, az övékhez hasonló ökoház megépítésének költségei könnyen meghaladhatják a 100 millió forintot is.

Bozó János, az NVSzC Stromfeld Aurél Technikum igazgatója hangsúlyozta: az egész iskolában büszkék a fiúkra, akik felkészítő oktatóik segítségével ilyen rangos eseményen öregbítették a salgótarjáni technikum, illetve az ott oktatott építőipari ágazat jó hírét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában