Jegyzet

2024.04.22. 12:33

Felelőtlenség

Sokan nem tartják be a szabadtéri tűzgyújtás szabályait - Nagy Orsolya gondolatai a témában.

Nagy Orsolya

Feltűnt, hogy az elmúlt hetekben kimagaslóan sok szabadtéri tűzeset volt, annak ellenére, hogy a lánglovagok és a különféle önkéntes szervezetek mindig felhívják a figyelmet a szabadban lévő égetés veszélyeire. A legtöbb tűz többségét ugyanis általában az emberi gondatlanság okozza.

Úgy tűnik, azonban sokan nem tartják be a szabadtéri tüzelés szabályait, hiszen igen gyakran hallani a hírekben, hogy vegetációs tűz miatt vonulnak a lánglovagok. A közelmúltban magam is jelentettem egy szabadtéri tűzesetet, amelyet feltehetően szintén figyelmetlenség okozott. Éppen a ragyogó napsütéses időben sétáltam az egyik tó mellett, amikor füstszag csapta meg az orromat, majd a távolban megpillantottam a lángokat, valamint egy hatalmas füstfelhőt is. Azonnal jelentettem az esetet, hiszen nagy területen, több hektáron égett a száraz fű, mellette pedig több családi ház is volt.

Szerencsére nem történet nagy baj, nem terjedt tovább a tűz, és mivel a lánglovagok nagyon hamar kiértek a helyszínre, így sikerült időben megfékezniük a tüzet. Az eset azonban akár tragédiához is vezethetett volna. Mindez azért, mert valaki úgy gondolta, hogy neki bizony tüzet kell gyújtania a száraz, szeles és napos időben. Ezt a fajta gondolkodásmódot elfogadhatatlannak tartom, sokkal elővigyázatosabbnak és megfontoltabbnak kellene lenniük az embernek. Azt gondolom, hogy az ilyen és ehhez hasonló tettek nemcsak az emberek életét veszélyeztetik, de az élővilág számára is nagy kockázatot jelentenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában