Oktatás

2024.04.23. 06:58

Megállapodást kötöttek, a Szondi diákjai szépíthetik a gyarmati gyermekotthon lakóit

Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Szondi György Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Reménysugár Gyermekotthon Balassagyarmaton. Az iskola szépészeti tanulói elkészíthetik akár a bentlakók frizuráját, az asztalos diákok pedig karbantartási munkálatokat végezhetnek az otthonban a gyakorlatuk során.

Lukács Zsófia

Az együttműködési megállapodás aláírása

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A Reménysugár Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény és a Nógrád Vármegyei SZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola vezetői megállapodást írtak alá Balassagyarmaton, amely mindkét fél számára előnyekkel jár.
–Az ellátottak nem rendelkeznek önálló jövedelemmel, így keveseknek adatik meg, hogy fodrászhoz menjenek vagy kozmetikushoz. Az intézmény költségvetése elég szűkös, a karbantartási munkálatokra is keveset tudunk fordítani. Az iskolával kötött megállapodás által segítséget kapunk ezeken a területeken – mondta el Fehérvári Hajnalka, a gyermekotthon intézményvezetője.

Hozzátette: az együttműködés ötlete egy fodrász tanuló által született meg, aki gyakorlati helyet keresett, mi pedig örömmel vállaltuk. Nem csak Balassagyarmaton van intézményünk, hanem Diósjenőn és Bercelen is, összesen közel 380 ellátottunk van, ezért egy páratlan lehetőségnek tartom a megállapodást.

Érzékenyítésre is szükség van

Tanka Ágnes, a  Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója a segítőszándékot az érzékenyítést és a kommunikáció fejlesztését hangsúlyozta. – Ez az együttműködés elsősorban a szépészekre vonatkozik, ők azok, akik korábban az idősek otthonában dolgoztak és most hiányolták, hogy külső helyszínen gyakoroljanak. Modelleket szerezni nagyon nehéz, főleg munkaidőben, így ez egy kiváló lehetőség, hogy gyakorlatot szerezzenek. Szükség van az érzékenyítésre is, hiszen nem hétköznapi embereken történik a munka, így ebből a szempontból is fontos a nevelési, oktatási folyamat, hogy ezt a fajta attitűdöt, a beteg emberekhez és gyerekekhez való hozzáállást is megtanulják és a szakmai kommunikáció részévé váljon – emelte ki az iskola igazgatója.

Az Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum több együttműködési megállapodást is kötött az elmúlt időszakban. Mint arról beszámoltunk: az építőiparban tanuló diákok a balassagyarmati önkormányzat felújítandó lakásain is dolgozhatnak, gyakorlatot szerezhetnek. Gembiczki Ferenc, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja portálunknak elmondta: minden intézményünkre jellemző az, hogy a megállapodásokkal, a gyakorlatok során segítjük a különböző szervezeteket, legyen szó az egészségügyről, vagy az iparról, amely által egy újfajta szemléletet kaphatnak a diákok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában