Elektronika

2024.04.23. 08:50

Megnyílik a látogatók előtt is a Retro Elektro Múzeum Patvarcon

Május 1-én ünnepélyesen is megnyílik a patvarci Retro Elektro Múzeum. Szenográdi Zoltán gyűjteménye bemutatja az elektronikai iparág múltjának és jelenének különféle korszakait és csodáit.

Lukács Zsófia

Szenográdi Zoltán gyűjteményében a látogatók ritka és értékes elektronikai eszközöket tekinthetnek meg

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Az elektronikai eszközök fejlődése és változása az elmúlt évtizedekben lenyűgöző utat járt be, amelyet most egy izgalmas kiállítás tár elénk. Május elsején a Retro Elektro Múzeum megnyitja kapuit a látogatók előtt. Az eseményen beszédet mond: Bernáth Kornélia, Patvarc polgármestere, Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere, Olexa Miklós I. Kerékpár Múzeum vezetője, valamint Szakács László, a Pannónia Motorkerékpár Múzeum vezetője, közreműködnek: Szenográdi Noémi és Majer Zsolt.

Szenográdi Zoltán gyűjteményében a látogatók megtekinthetik majd azokat a ritka és értékes elektronikai eszközöket, amelyekkel már napjainkban nem találkozhatunk. A gyűjtő korábban portálunknak elmondta, hogy kisgyermek kora óta érdeklődik az elektronikai eszközök iránt, körülbelül tizenhét éves kora óta vált szenvedélyévé a gyűjtés. Jelenleg a balassagyarmati NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola óraadó tanára, ahol a villanyszerelést oktatja a diákoknak, emellett a MÁV-nál beosztott távközlő mesterként is dolgozik. Szakmáiból adódóan a begyűjtött elektronikai különlegességeket javítja is a gyűjtő, így a legtöbb darab működőképes, kipróbálható majd Patvarcon az erre a célra kialakított parasztházban.

Fejlődéstörténeti kiállítást láthatnak az érdeklődők

– A kiállítás korszakokban mutatja be az egyes típusok fejlődését, lehetőséget biztosít a technológia rajongóinak és a magángyűjtőknek, hogy átéljék a múlt fontos pillanatait és interaktív módon megismerjék az iparág fejlődését az elmúlt száz évben– mondta el Szenográdi Zoltán.

A gyűjteményben olyan érdekességek működését is megtekinthetjük, mint például a tárcsa nélküli telefon, iskola csengő, különböző dallamgenerátorok, állomás óra, világháború előtti időkből származó rádiók, lemez lejátszók, vagy kurblis telefonok is. A gyűjtő minden különleges darabbal kapcsolatban szívesen osztja meg történeteit és ismereteit. A megnyitót követően telefonos egyeztetés alapján látogatható majd a múzeum Patvarcon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában