Környezetvédelem

2024.04.23. 13:47

Nógrádon írták alá megállapodást a vármegye illegális szemétlerakóinak felszámolására

A Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatósága közös sajtótájékoztatót tartott hétfőn Nógrádon, a polgármesteri hivatalban.

Lászlók Judit

Vass Miklós (balra) és Lehel Zoltán aláírja a megállapodást

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az eseményen aláírták azt az együttműködési megállapodást, amelynek célja, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatallal összefogva vármegyénk környezeti állapotának javítása, az illegális szemétlerakások megakadályozása, a közterületeken, az erdőkben, a vízfolyások, a vasúti és közúti létesítmények mellett.

Megbeszélés a nógrádi polgármesteri hivatalban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A sajtótájékoztatón Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád vármegyei igazgatója elmondta, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatósága március 21., a víz világnapja óta szedi a szemetet 32 önkormányzat segítségével. Eddig 30 tonna szemetet gyűjtöttek össze, ehhez a programhoz pedig várják a további önkormányzatok jelentkezését is. 

Az együttműködés célja a vármegye környezeti állapotának a javítása is

Mint mondta, ehhez kesztyűt és zsákot is biztosítanak, illetve vállalják a szemét elszállítását is. Azonban ettől függetlenül is szeretnének egy együttműködési megállapodást kötni a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével, amelynek célja, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatallal összefogva vármegyénk környezeti állapotának javítása, az illegális szemétlerakások megakadályozása, a közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett.

Az együttműködési megállapodás szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatósága vállalja, hogy a jogellenes hulladék felderítéséhez kapcsolódóan szakmai segítséget nyújt, illetve segíti az illegálisan összegyűjtött szemét elszállítását. Emellett közútkezelői engedélyeket ad ki a munkálatokhoz és biztosítja a forgalombiztonságot az akciók alkalmával, valamint a szemétszedéshez zsákot és kesztyűt is előzetes egyeztetés alapján. 

Drónokat is bevetnek az illegális hulladéklerakók felderítésében

Ezt követően Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének az elnöke vette át a szót, aki elmondta, hogy Magyarország Kormánya – Energiaügyi Minisztérium – felkérte az Országos Polgárőr Szövetséget (OPSZ), hogy ebben az évben a polgárőr egyesületek országszerte aktívan vegyenek részt az illegális hulladék lerakóhelyek felderítésében. 

– Ez alapján a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége együttműködik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatóságával és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatallal, és megpróbáljuk részben felszámolni az illegális hulladéklerakókat a vármegyében. Ezeknek a felderítésben pedig szeretnénk drónokat is bevetni – mondta Vass Miklós. Hozzátéve, hogy az OPSZ által meghirdetett "Külterületek biztonsága és az illegális hulladék-lerakóhelyek felderítése" című program során kiemelt figyelmet fordítanak a külterületekre. Továbbá hangsúlyozta, hogy az együttműködő felek közös érdeke, hogy a vármegye környezetvédő tevékenysége javuljon, a lakosság jogkövető magatartása erősödjön.

Nógrádban a polgármesterek több mint fele egyben polgárőr is

Hozzátette: öröm, hogy Nógrád vármegyében 71 polgármester polgárőr is egyben, így az ő aktív tevékenységükre is számít majd a kormány által támogatott programban. 

A sajtótájékoztató végén Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, illetve Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatósága képviseletében aláírták az együttműködési megállapodást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában