Egészségügy

2024.04.25. 19:58

Szűrőprogram indul júliusban az emberek egészségéért a nyugat-nógrádi településeken

Július 1-től elindul a „Nógrád Egészségéért!" című vármegyei szűrőprogram első üteme a Balassagyarmati és a Rétsági járásban – jelentette be dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója csütörtökön a balassagyarmati városházán tartott sajtótájékoztatón.

Lászlók Judit

Balról jobbra: Csach Gábor, dr. Szabó Géza, Balla Mihály, dr. Laczkó Tamás, dr. Szabó Sándor

Fotó: Beküldött

A szűrőprogram célja a megye egészségügyi állapotának a javítása

A sajtótájékoztatón Balla Mihály országgyűlési képviselő elmondta, hogy hamarosan elindítják a "Nógrád Egészségéért!" vármegyei szűrőprogram nyugat-nógrádi pilot projekt I. ütemét, amelynek a legfőbb célkitűzése, hogy mintát kapjanak arról, milyen az emberek egészségügyi állapota. 

A két járásában elinduló szűrőprogramhoz a kórházak, a szakrendelők és a háziorvosok adják majd a szakmai hátteret. Kiemelte, hogy a program célja Nógrád vármegye lakosságának az egészségügyi állapotának a javítása, a prevenciós programokon keresztül egyfajta egészségügyi tudatosságot, nevelést is ösztönöznék. 

A halálozási és avmegbetegedési mutatók rosszabbak az országos átlagnál 

A program szakmai hátterét dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója ismertette. 

– A "Nógrád Egészségéért!" vármegyei szűrőprogram első fázisa a nyugat-nógrádi pilot projekt, amely a Balassagyarmati és a Rétsági járásban fog elindulni – mondta dr. Laczkó Tamás. Hozzátetet: – Nógrád vármegyében mind a halálozási, mind a megbetegedési mutatóink az országos átlagnál magasabbak. Igaz ez a két legfontosabb betegségcsoportra, a daganatos megbetegedésekre és a keringési rendszer betegségeire. Évek óta ennek a kihívásnak megfelelően fejlesztjük a közös vármegyei ellátórendszert. Ennek a legutóbbi két pontja, hogy a vármegyében sikerült elérni a komplex onkológiai ellátást, illetve a közeljövőben a vármegyében szintén elindulnak a különböző érsebészeti beavatkozások, amelynek a csúcsa a szívkatéteres labor és az érsebészeti hibrid műtőegység. Azt gondoljuk, hogy a kihívásokra terápiás szinten meg vannak a válaszok, viszont nagyon fontos, hogy ezt a lehetőséget mindenki megkaphassa. Ennek pedig a legfontosabb része a vármegyei szűrőprogram rendszer.

A szűrőbusz által helyben is elvégezhetőek lesznek a vizsgálatok

Dr. Laczkó Tamás kiemelte továbbá, hogy a szűrővizsgálatok képezik a másodlagos megelőzést. Ezek lényege, hogy idejében felfedezzék a betegség kialakulására figyelmeztető állapotot, vagy magát a korai betegséget. Emellett szeretnék a már meglévő és jól működő szűrőprogramokat egy egységes keretrendszerbe szervezni. Hangsúlyozta továbbá, hogy a szűrőbusz program segítségével a településeken helyben elvégezhetőek lesznek a belgyógyászati-, a bőrgyógyászati, és az ideggyógyászati vizsgálatok, a szájüregi- és a nőgyógyászati szűrések, valamint az általános állapot felmérés. Ezenkívül a rétsági szakrendelőben és a balassagyarmati kórházban elvégezhető minden a szűrőbusz program keretében nyújtott vizsgálat kiegészítve azokat vastagbél-, illetve urológiai szűréssel és mellkas Rtg vizsgálattal. A salgótarjáni kórházban pedig emlőszűréseket végeznek. 

Mint mondta, a július elsejével elinduló szűrőprogram segítségével kiszűrt beteg ellátása a rétsági szakrendelőben, a balassagyarmati, valamint salgótarjáni kórházban történik majd. Végül kitért arra is, hogy fontos szerep hárul a részvételi hajlandóság növelése érdekében Csach Gábor, Balassagyarmat polgármesterének vezetésével a két járás önkormányzataira.

Példaértékű lehet a nyugat-nógrádi program

A szűrőprogram tapasztalatai az összefogásban résztvevők által hozzáférhető Nyugat-Nógrádi Egészségtérképen kerülnek összegzésre. A programot a második ütemben kiterjesztik egész Nyugat-Nógrádra, a harmadikban pedig az egész vármegyei szűrőprogram rendszer keretein belül kívánják azt megvalósítani. Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal főispánja hozzátette, támogatják a programot és a korábbi szűrőprogramokban szerzett szakmai tapasztalataik, illetve szakembereik is rendelkezésre állnak. 

Dr. Szabó Géza önkormányzati egészségügyi tanácsnok pedig rámutatott arra, hogy a jelenlegi program országos szinten is példaértékű lehet, illetve egy olyan járásszintű egészségtérképet tudnak majd az alapellátás kezébe adni, amely rendkívül fontos lesz a gyógyításban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában