kiállítás

2019.06.30. 15:00

Kiállítás nyílt Ipolyvece iskolájának és óvodájának közel 100 évéről

Érdekes gyűjteményt láthatnak az érdeklődők az egykori evangélikus iskola épületében. A Vecei Vigalom keretében megnyílt kiállítás a község iskolájának, óvodájának és hitéleti oktatásának múltjából ad ízelítőt.

Hegedűs Henrik

A kiállítás rengeteg érdekességet mutat be a falu oktatási-nevelési múltjából Fotó: Teknős Dominik

Knyazoviczkiné Dobos Julianna, a tárlat egyik összeállítója elmondta, pontosan nem találták meg, mikor létesült a faluban az első elemi iskola, de az biztos, hogy az 1930-as években már működött a két népiskola, mivel evangélikusok és katolikusok is laknak a községben. Ez egyértelműen a Klebelsberg-féle oktatási reformnak köszönhető.

Az iskoláskorú gyermekek száma ekkoriban összesen közel százötven volt. Később, 1948-ban államosították és összevonták az intézményeket, az osztályok elegendő tanterem hiányában összevontan tanultak. Hosszú ideig az igazgatói feladatokat Deme Lajos látta el, aki a körzetesítést követően tanácselnök lett, utódjául Kassai Lajosnét nevezték ki.

A kiállítás rengeteg érdekességet mutat be a falu oktatási-nevelési múltjából Fotó: Teknős Dominik

Az esztendők során sok-sok tanító és tanár lopta be magát a fiatalok szívébe, így Selmeczi Jánosné, Pacsuta János, Demeter Györgyné Lombos Lívia Katalin, Jónás István és felesége. Az újabb fordulópont 1976-ban jött el, ekkor a körzetesítés következtében a felső tagozat Drégelypalánkra került át, később a balassagyarmati Bajcsy (Kiss Árpád) iskolába jártak az 5–8. osztályos diákok. Az alsó tagozat maradt Ipolyvecén, egészen 2009-ig, a teljes megszűnésig. Ma a településen élő gyermekek döntő többsége Érsekvadkerten tanul.

A kiállításon rengeteg különlegesség található. Kifüggesztették például az 1973-as ballagótablóképet, rengeteg egyéb fotót még a helyi óvoda, illetve a katolikus és evangélikus egyházi oktatás múltjából is. A szemlélődő falubeliek egy-egy hirtelen felkiáltással jelezték: jé, felfedezték önmagukat a képeken.

Az egyik sarokban például a mozgalmi élet mindennapjait mutatták be: Tyereskova őrs, Vietnam őrs feliratokat olvashattunk, és belelapozhattunk az őrsi naplókba is, az egyikben az első oldalon éppen a fogászati hónap jegyében a fogápolás fontosságára hívta fel a figyelmet az őrsvezető „pajtás”.

Knyazoviczkiné Dobos Julianna hozzátette, tovább folytatják az értékes anyagok gyűjtését, amihez Pacsuta János a nyugalmazott tanító úr komoly mennyiségű anyaggal járult hozzá, míg Dikasz Lászlóné Mitasz Anna személyesen járta a portákat, hogy minél több tárgy gazdagítsa a kollekciót. A gyűjtemény részét képezi majd az ipolyvecei értéktárnak, ennek méltó helyet igyekeznek majd találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában