Versengés

2023.09.03. 16:20

Százhúsz éve egyesült a két településrész: vetélkedőn mérték össze tudásukat a szécsénkeiek

Bár idén elmaradt a közkedvelt Lecsófesztivál, Szécsénkén igen tartalmasan telt az év legforróbb évszaka. A nyár zárásaként szombaton az alsó-és a felsőfalu egyesülésének százhuszadik évfordulóját ünnepelték, a településrészeken élők vetélkedőjével, amit végül az alsófalusiak nyertek meg.

Hegedűs Henrik

A kukoricamorzsolás sem maradhatott el, közben több kisgyermek is tüsténkedett a versenyzők körül

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Técsői Móricz Kálmán Művelődési Ház udvarán a kora délutáni órákban már minden készen állt a megmérettetésre. A helybéliek szinte teljesen benépesítették a területet, a versenyzők szigorúan elkülönített padokra és székekre telepedtek, mögöttük és körülöttük pedig a buzdítók hada szurkolt a többieknek. Oldalvást egy nagy katlanban finom illatfelhőt árasztó lecsó rotyogott – hogy azért megadják a módját az eseménynek.

Hevér Boglárka, a község polgármestere – aki most a műsorvezető-játékmester szerepét is ellátta – elöljáróban elárulta, gyakorlati és elméleti feladatokat egyaránt kiötlöttek a versengőknek, amelyek mindegyike valamilyen szállal kapcsolódik Szécsénke történelméhez, földrajzához, település-felépítéséhez. A győztes jutalmául kétszázezer forintot tűzött ki az önkormányzat, aminek felhasználásáról a nyertes falurészen lakók szabadon dönthetnek, hogy milyen fejlesztés valósuljon meg az összegből, ami lehet akár a környezet rendezése, szépítése, virágosítása is.

Elsőként egy verset fabrikáltak a csapatoknak, de a sorok között olyan szavaknak kellett szerepelniük, mint a kőkert, a juhé, a lecsó és a Kénos – ez utóbbi Szécsénke székelyföldi testvértelepülése.

Ezután következett a kukoricamorzsolás művelete – természetesen gyorsasági viadalként. Felkerült a kézre a marok-morzsoló eszköz és a két faluvég képviseletében két talpraesett férfiú látott hozzá a munkához, miközben több kisgyerek tüsténkedett körülöttük. Végül a Felsőfalu jeles embere diadalmaskodott, néhány másodperccel túllépve a kétperces határt. Miután gyorsan megpihent, megkérdeztük tőle, milyen gyakran végzi ezt a mezőgazdasági tevékenységet: „minden nap, hiszen disznókat tartok” – hangzott a válasz.

A kvízkérdések szintén alapos fejtörésre késztették a derék versengő feleket, akik persze jó barátokként közben rendesen évődtek egymással. Olyan kérdésekre illett sebesen válaszolniuk, mint például, milyen állatfigura található a művelődési házzal szomszédos játszótéren, és hány kondigépet állítottak fel ugyanott. Milyen fafajták vannak a templomkertben, hova torkollik a községen átvezető patak, illetve mennyi ház található a labdarúgó pályával párhuzamos Kossuth utcában – természetesen minden egyes bekiabálást harsány kacagás követett.

A vidám vetélkedő egészen a késő délutánba nyúlt, végezetül az Alsófalu versenyzői örülhettek, ők nyertek 30-27 pontarányban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában