Hagyományőrzés

2024.04.15. 14:55

Népdalokkal és népmesével köszöntötték a rügyfakadást Bátonyterenyén

Idén is népdalokkal köszöntötték a tavaszt Bátonyterenyén, a program a hagyományőrzésen túl lehetőséget adott a bemutatkozásra is a kis közösségeknek.

Gulyás Edina

Második alkalommal rendezte meg a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. a Kisterenyei Palóc Népdalkörrel karöltve a Tavaszi Dalfakadás elnevezésű eseményt a napokban. A hagyományőrző program ötlete két évvel korábban fogalmazódott meg, azzal a céllal, hogy rendszeresen teret biztosítsanak a kis közösségeknek a bemutatkozásra, viseleteik, hagyományaik, értékeik bemutatására. A bátonyterenyei rendezvényre a helyi csoportok mellett Nógrád számos településéről, sőt Heves és Pest vármegyéből is érkeztek vendégek.

Tizenhárom produkciót láthattak az érdeklődők

– A jó hangulatú délelőtt folyamán Gyöngyöshalász, Pomáz, Nógrádmegyer, Palotás, Pásztó, Kazár, Karancslapujtő, Mohora hagyományőrző csoportjai, a salgótarjáni Cicege énekegyüttes és a házigazda Kisterenyei Palóc Népdalkör szórakoztatták a közönséget – tájékoztatta portálunkat Máthé Rita, főszervező, a Kisterenyei Palóc Népdalkör vezetője. – Tizenhárom produkciót láthattak, köztük két országos elismerésekkel büszkélkedő énekes is színpadra lépett: Godó Sándorné Karancslapujtőről, Sándor Gyuláné pedig Kazárról érkezett. Ahogy tavaly, úgy idén is volt mesemondó a fellépők sorában: a magyarnándori Vidó Józsefné.

Mint kiemelte: az előadásokat táncház zárta, amelybe szinte minden résztvevő bekapcsolódott, a lépéseket Albertusz Tibor, kazári néptáncos mutatta meg. A talpalávalót pedig a program során Fekete Krisztián, Gelencsér János és Bacskai Balázs biztosította.

– Ezúttal is sikerült egy jó hangulatú délelőttöt együtt tölteni, ahol minden résztvevő kiválóan érezhette magát. Bizakodásra ad okot, hogy nem csak az idősebb korosztály képviselte magát a rendezvényen, hanem a fiatalabbak is bemutatkoztak. Szintén örvendetes, hogy a csoportok helyi népdalokat adtak elő, azokon a helyeken, ahol vannak gyűjtések, azokból merítettek az előadók – hangsúlyozta Máthé Rita. – Terveink szerint a programot a jövőben is megrendezzük majd, hagyományt teremtve azzal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában