Atlétika

2024.05.07. 13:25

Olimpiai kvótát szerzett a salgótarjáni kötődésű gyalogló

Venyercsán Bence és Récsei Rita Törökországban harcolta ki a részvételt.

Bakos László

Venyercsán Bence (jobbra) úton a kvóta felé

Forrás: Facebook

Nemrég a törökországi Antalya adott otthont a gyalogló csapat világbajnokságnak. Az idei csapatbajnokság történelmi jelentőségű volt abból a szempontból, hogy itt rendezték meg először világesemény keretében az olimpia programjára nemrég felvett maratoni távú gyalogló vegyes váltót. Az új versenyszám lényege, hogy a 42,195 kilométer hosszú távot négy részre bontva egy férfi és egy nő alkotta páros teljesítette azzal a megkötéssel, hogy az első és a harmadik szakaszt a férfinak, míg a második, illetve a záró szakaszt a nőnek kellett megtennie.

Ezen a versenyen az első szakasz hossza 12,195 kilométer volt, amit három 10 kilométer követett, Párizsban pedig a helyi adottságoknak megfelelően, ettől eltérő kiosztás valósul majd meg. A váltókra speciális szabályokat is hozott a nemzetközi szövetség. A törökországi versenyen 22 kvótát osztottak ki az elérhető 25-ből, a maradék hármat pedig a toplista alapján kapják majd azok az országok, amelyek nem szereztek kvótát helyezéssel, de a legjobb három idő valamelyikét érik el június 30-ig.

A magyar csapatott a BHSE két gyaloglója, Récsei Rita és Venyercsán Bence alkotta. Az atlétikával Salgótarjánban megismerkedő, itt gyerekeskedő Bence a negyedik legjobb magyar idővel, 1;21:42-vel lett magyar bajnoka a 20 kilométeres távnak, és a tavalyi budapesti világbajnokságon is szerepelt.

Ahogy azt Kovács Soma az Atlétikai Tudásbázis nevű Facebook-csoportban írta az eseményről, előzetesen a váltó a középmezőnybe volt várható, a kvóta megszerzésére is valós esély mutatkozott. Venyercsán Bence nyugodt kezdéssel, az 5355. helyről folyamatosan felkapaszkodva, a 41. helyen adta át a „váltóbotot” klubtársának, Récsei Ritának. Az újabb váltás a 3537. helyen történt meg. A tűző napsütés és a korábbi 51 percnyi gyaloglás megtette a hatását Venyercsán Bence szervezetében, és az első szakaszban mutatott 4:034:15 közötti iram után már „csak” 4:144:28 közötti, lassabb iramokat tudta produkálni. Bence nagyon stabil technikával tartotta a pozícióját, és végül a 33. helyen fejezte be a saját versenyzését. Egy szoros hajrát követően a magyarok 3;07:46 órás idővel a 31. helyen fejezték be a versenyt, ezzel megszületett az olimpiai kvóta, Venyercsán Bence és Récsei Rita kitartásának és felkészültségének köszönhetően.

Bence korábban már két olimpián is szerepelt, 2016-ban 44. volt 50 kilométeren, a 2021-re halasztott tokiói olimpián pedig a 20. helyen ért célba.

Erős nógrádi kötődés
Mint arról korábban is írtunk: a nógrádi kötődésű sportoló az atlétikával, és ezen belül a gyaloglással Salgótarjánban ismerkedett meg. Minden ott kezdődött el, hogy apukáját (a többszörös Eb-és vb-győztes vesetranszplantált gyalogló, Venyercsán László) elkísérte edzéseire a salgótarjáni salakos pályákra. Bence szerint a teljesítménytúrák is sokat számítottak a sport megszerettetésében, ami akkor nyilván szórakozás, hétvégi program volt, de ott szembesült először hosszabb távolságokkal, ahogy hegyről-hegyre túráztak a Salgótarján környéki erdőkben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában