Benczúrfalva

2018.03.10. 15:27

Megelevenedik a régmúlt a helytörténeti tárlaton

Falumúzeum nyílt a köz­igazgatásilag Szécsényhez tartozó Benczúrfalván a helyi civilek munkájának köszönhetően.

Szenográdi Ferenc

A Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő egyesület tagjai feladatuknak tekintik a falu tárgyi emlékeinek az összegyűjtését. Az egyesület elnöke, Hanczikné Adorján Györgyi helyi lakosként, tanárként, népművelőként hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a fiatalok megismerjék az elődeik életét. Éppen ezért gyűjtötték össze a régmúlt idők különböző tárgyait. Az önkormányzat épületében megnyílt falu­múzeum létrehozásával egy régi vágyuk vált valóra.

A nyitás előtti hetekben a közmunkások is segítettek a tárgyak takarításában, helyre­állításában, a termek berendezésében. A négy helyiségből álló múzeum betekintést enged történelmünkbe, s az itt élők több évtizeddel ezelőtti életébe. A kiállítást tájékoztató írások teszik teljessé a látogatók számára.

Évtizedeket mehet vissza a történelemben a látogató, Fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

A tárlatnak egy régi paraszti családi élet ad vázat, erre fűzték a falu egykori életét. A tisztaszoba az 1920-as éveket idézi: bevetett ágyak, a szekrény polcain egymásra helyezett dísztörölközők, szőttesek…

Hanczikné Adorján Györgyi elmondta, hogy a négyfiókos szekrény a polgárosodást idézi. Korábban a szupa ládában vitték a menyasszony stafírungját a vőlegény lakására. Amikor megjelent a négyfiókos szekrény, a szupa továbbra is megmaradt, gabonát és lisztet tároltak benne. A falon szentképek, régi családi fotók sorakoznak, a sarokban pedig ott áll a varrógép.

Kiállították a 99 éves Riczi Lászlóné – Rozi néni – hímzett munkáját, de látható egy több mint száz éves szenteltvíz­tartó is. Az asztalon felfedezhető a Nógrád újság német nyelvű kiadása, mely részletes írást közöl a faluba 1954-ben költözött Szabó István Kossuth-díjas szobrász­művészről, aki Benczúr Gyula műtermében alkotott haláláig, 1992-ig.

A másik szobában többek között egy szátva van felállítva. A tűzhely, a szekrény, a sarokban a vacok és a vizes pad ma már történelmi emléknek számít. A negyedik helyiségben, a kamrában a szőlőműveléshez, a kender feldolgozásához, a disznóöléshez és az egyéb mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó eszközöket mutatnak be.

A tárlaton a különböző fotók felidézik a falu egykori életét, a szüreti felvonulástól kezdve a helyi színjátszásig. A kiállítás a kis falu összefogásával jött létre, amelynek motorja az egyesület volt.

Kiemelt fotó: az elődök életét mutatják be, Fotók: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában