Kezdeményezés

2018.06.19. 07:14

Felismeri a képen látható zászlót? Szécsénkén többet jelent, mint gondolná

Aki manapság átutazik a közel kétszáz lelket számláló délnyugat-nógrádi településen, Szécsénkén, az Integrált Közösségi és Szolgál­tató Tér (IKSZT) épülete előtti oszlopon egy különleges, színes zászlóra lehet figyelmes. A lobogó a falu új jövevényét köszönti.

Hegedűs Henrik

Hevér Boglárka, a község polgármestere a Nógrád Megyei Hírlap érdeklődésére elmondta, ezzel egy országos kezdeményezéshez csatlakoztak. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom hét évvel ezelőtt bontakozott ki a közismert színművész, Oberfrank Pál ötlete alapján, aki úgy gondolta, hogy ha akkor, amikor elvesztünk valakit, az intézmények homlokzatára kifeszített fekete zászlóval jelezzük, miért ne tehetnénk meg ugyanezt egy színes lobogóval, ha újszülött érkezik a családba, a közösségbe. Az ötlethez szinte azonnal kapcsolódott az azóta már elhunyt prof. dr. Kopp Mária, orvos-pszichológus, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese, aki egész életét és munkásságát a család témája köré építette fel, és gyorsan maga köré gyűjtött egy tevékeny, lelkes csapatot.

Egy év, két újszülött: már ez is szép

Hevér Boglárka polgármester hozzátette: reméli, a jövőben tovább gyarapodhat a festői szépségű helyen elterülő falu lakossága, és újra kifüggeszthetik a rózsaszín mezőben fehér gólyát ábrázoló zászlót. A másfél hetes Lara baba a második csemete, aki ebben az évben Szécsénkén született, édesanyja, Dia asszony féltő gonddal ápolja-óvja. Két újszülött ugyan nem tűnik soknak, de a falu lakossága a kétszázat sem éri el, így mindenképpen öröm a gyarapodás.

A cél egyértelmű: minél több önfeledt királyfi és királylány szaladgáljon a játszótereken, a parkban, vagy éppen a kertben, vagyis a felnőttek körül. A lényeg az, hogy minél több gyermek szülessen, gyarapodjon a közelmúltban olyan aggasztóan csökkenő magyarság, és a gyermekvállalás ne terhet és gondot jelentsen a fiatalok számára, hanem áldás és boldogság legyen, mert édesanyává és édesapává válni csodálatos dolog – ez a szemlélet pedig tökéletesen összecseng a magyar kormányzat szándékaival is.

Dia asszony a gólyahírt jelző zászlóval a község központjában. Szécsénke apró falu, de idén már két baba született Fotó: Torjay Attila/NMH

Címkék#Szécsénke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában