almanach

2019.06.24. 11:20

Bemutatkozik Ipolyvece: helyi intézményeket fejleszt a kisközség

A gólyák falujának is nevezhetnénk bátran Ipolyvecét, hiszen tavasszal és nyáron szinte nincs olyan utca, amelynek fészkeiben ne kelepelnének vígan e költöző madarak. Ha elindulunk a falu szélén, a gáton, gyönyörű látvány tárul elénk, ami szintén népszerűvé teszi a községet az ide látogatók előtt, nem véletlen, hogy a Sugárkankalin Egyesület kerékpártúrája rendre érinti a környéket, benne a kilátóval.

Hegedűs Henrik

A helyi férfidalkör a művelődési ház előtt. Folytatnák az épület korszerűsítését

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A településen az elmúlt három-négy esztendő leginkább az intézményi fejlesztésekről, illetve az utak karbantartásáról szólt. Ebből az orvosi rendelő felépítése emelkedik ki.

Polgármester:

Molnár János

Alpolgármester:

Lukács István

Képviselő-testületi tagok:

Fábián Róbert, Knyazoviczkiné Dobos

Julianna, Sulyan József

Jegyző:

Polyákné Sipos Klára

Háziorvos:

dr. Molnár János

Tagóvoda-vezető:

Gregus Marianna

Polgármesteri hivatal:

2669, Ipolyvece, Dózsa út 82. Telefon: 35/383-201.

honlap: www.ipolyvece.hu

Lakosság száma:

826 fő (2019. június 1.)

Jeles napok:

Idősek Napja – nagyböjt előtt; Vecei Vigalom – június közepe; Szüreti felvonulás és bál – szeptember közepe; Adventi esték – december folyamán

A településen az elmúlt három-négy esztendő leginkább az intézményi fejlesztésekről, illetve az utak karbantartásáról szólt. Ebből az orvosi rendelő felépítése emelkedik ki.

Ezt elsősorban az indokolta – ahogyan Molnár János polgármester kifejtette –, hogy korábban bérleményben működött a Drégelypalánkkal közösen üzemeltetett háziorvosi és fogorvosi szolgálat, ráadásul a védőnő sem ideális körülmények között látta el feladatát.

A központi támogatásból vadonatúj épületet emeltek, a betegek kényelmesebb ellátása érdekében, ráadásul az eszközparkot is modern berendezésekkel egészítették ki.

Ugyancsak lényeges a művelődési ház korszerűsítése, aminek állaga egyre romlott, holott egész évben rengeteg eseményt rendeznek meg itt. Elsőként belügyminisztériumi forrásból az elmaradhatatlan tetőfelújítás történt meg 2019 elején, illetve ezzel párhuzamosan új vizesblokkot alakítottak ki.

A Magyar Falu Programtól sokat várnak, hiszen folytatni kell a rendbetételt, például a nyílászárók és az elavult fűtési rendszer cseréjével.

Az utak tekintetében egyik legjelentősebb feladat az Ady utca rendbetétele, a burkolat felújításával, a vízelvezetés megoldásával. Szintén a Magyar Falu Program támogatása révén korszerűsítenék a temetői ravatalozót, mosdó kialakításával, festéssel, és egy urnafal létesítésével.

A helyi férfidalkör a művelődési ház előtt. Folytatnák az épület korszerűsítését
Fotó: Torjay Attila / NMH

Birbicek és villuskák a színpadon

A falu címeravató ünnepségén a helyi fiatalok egy Galga-menti koreográfiát adtak elő, ezzel indult 2008-ban a Birbic néptánccsoport története, amit hamarosan követett az idősebb korosztály bekapcsolódása, Villuska néven. A kerek jubileumot gálával ünnepelték, köszönhetően a Csoóri Sándor Program támogatásának.

A birbic a község határában lévő magaslat, amit régen a gyerekek szánkózásra használtak, míg a villuska az a fehér csipkés pánt, amelyet a népviseleten a szarvaskendő alatt hordanak az asszonyok.

Heti rendszerességgel gyakorol a helyi néptánccsoport Fotó: Torjay Attila

A birbicek később a próbákon összekovácsolódtak, bővítették műsortárukat, benne szinte minden magyarországi és Kárpát-medencei tájegység tánckultúrájából merítkezve, köztük dél-dunántúli, hajdúsági, kalocsai, hegyközi, sárközi, szatmári, erdélyi és Ipoly-menti elemekkel. Mára az alapító tagok felnőttek, és egyre többen áldoznak a hagyományőrzés effajta ágának, az óvodásoktól az idősebb asszonyokig minden generáció megtalálható a csoportokban. Fontosnak tartják a népviselet megőrzését, egy-egy előadás előtt gondosan öltöztetik fel magukat az elődöktől örökölt ruhákba.

Művészek sora

Ipolyvecén született Kaposi Ferenc író, aki autodidakta módon bontakoztatta ki irodalmi képességeit. A népi írók csoportjához tartozott, verseskötete is megjelent. Annus Antal határőr alezredes több, a szülőfölddel foglalkozó regény szerzője is a faluban született. A községhez kötődik Nagy József és Deme Róbert festőművész, Pregárdt-Paur Oszkár festőművész, aki itt töltötte élete utolsó éveit, illetve Káposzta Mária amatőr festő, akinek 55 éves korában fedezték fel tehetségét. A településen nevelkedett Kalocsai (Molnár) Zsuzsanna operaénekes, primadonna.

Heti rendszerességgel gyakorolnak, a termet és a néptáncoktató bérét az önkormányzat biztosítja. Hatékonyan segíti munkájukat az Együtt Ipolyvecéért Mozgalom is. A koreográfiákat Tóth Zsuzsanna állítja össze, ő hosszú éveken keresztül tagja volt a Nógrád és a Palóc táncegyütteseknek.

A Birbic néptánccsoport műsorával a Szent Anna-napi palócbúcsún találkozhatnak az érdeklődők, és természetesen az őszi szüreti bálról is elmaradhatatlanok.

Fejlesztések

ÉMOP 4.1.1/a: Orvosi rendelő felépítése, 46,9 millió forintból, 2017 júniusi átadással.

Belügyminisztériumi forrásból:

– óvoda felújítása, benne külső szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, fűtéskorszerűsítéssel. 10 millió forintból, 2015 nyári átadással.

– művelődési ház részleges korszerűsítése, benne tetőzet cseréjével, vizesblokkok kialakításával. 10 millió forintos beruházás, 2019-es átadással.

Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásából: intézményi konyha felújítása, 7,5 millió forintból, 2016-os átadással.

Megkérdeztük: mi a véleménye Ipolyvecéről?

Pacsuta János

Pacsuta János, nyugalmazott tanító, a község díszpolgára: – 64 éve élek Ipolyvecén, 43 esztendőn keresztül szolgáltam az iskolában. Jó helyre kerültem, barátságos néppel találkoztam, a szülőkkel és a gyerekekkel sohasem volt komolyabb konfliktusom. Igyekvőek az emberek, büszkeségem, hogy rengeteg tanítványom szerzett diplomát, öregbítette a falu hírnevét.

Sulyan József

Sulyan József családi gazdálkodó: – Itt születtem, nevelkedtem, és soha nem akartam elmenni innen más tájra, holott lett volna erre bőven lehetőségem. Csendes a környezet, közel a folyó, megtaláltam a számításom a mezőgazdasági szövetkezetben, később önálló gazdálkodóként is. Felépítettük a családi házunkat, ahol több generáció él békés együttélésben.

Deme Róbert

Deme Róbert, pedagógus, festőművész: – A barátságos emberek hite, tisztessége és a természet, a folyó menti vidék gyönyörűsége egyaránt vonzó Ipolyvecén, amelyek a művészetem alappilléreinek számítanak. Imádom az Ipolyt, minden évszakban, igyekszem ezeket az élményeket, amelyek gyermekkorom óta egyre jobban mélyülnek, beleszőni az alkotásaim formáiba.

Molnár János, Ipolyvece polgármestere

– Mit tart Ipolyvece legfőbb értékeinek?

– Egyértelműen azt a közösségi erőt, amely folyamatosan és erőteljesen mutatkozik meg: a rendezvények megszervezésében és lebonyolításában, a családok összetartásában. Vallásilag sokszínű falu vagyunk, ahol az emberek megtalálják a számításukat. Nagyon sok olyan személlyel büszkélkedhetünk, aki törődik a lakóhelyével, egyben meghatározva a jövőt.

– Milyen hiányosságok adódnak?

– Több épületünk felújításra szorul, elavult, rossz állagú. Bizonyos tekintetben, más településekkel szemben elveszítettük helyzeti előnyünket, akik jól megtalálták azokat a pénzügyi forrásokat, amelyekből fejleszthetnek. Az egykori iskola épületében szeretnénk kialakítani az ipolyvecei értéktárat, lenne bőven felhasználható anyag, de sajnos ez még várat magára, illetve a kultúrház megszépítését is folytatni szeretnénk.

– Hogyan igyekeznek megtartani a fiatalokat?

– Örvendetes módon az itt nevelkedett fiatalok a tanulmányaik befejeztével és a családalapítás után itt képzelik el jövőjüket, itt telepednek le, ma már alig van értékesítésre váró ingatlan a községünkben. Ehhez az örömteli jelenséghez kapcsolódik az óvodánk bővítésének terve, ami elengedhetetlen a gyarapodó gyerekszám miatt. Ősszel már két csoportban, 31 óvodást fogadhatunk. Sajnos a 2009-ben bezárt iskola újranyitására jelenleg nincs remény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában