almanach

2019.08.08. 11:15

Bemutatkozik Kisbárkány, ahol a fő cél a faluszépítés

A Cserhát hegység belső részén megbújó Kisbárkány legnagyobb értéke a természeti környezetben gyökerezik.

Palchuber Kinga

Edőcs László polgármester Kisbárkány fő vonzerejét a festői környezetben látja Fotó: L. B.

Edőcs László polgármester és képviselő-testülete szívügyének tekinti a faluszépítést és a hagyományok ápolását, s a faluban több jelentős beruházás is megvalósult az elmúlt években.

Kisbárkány

Polgármester:

Edőcs László

Alpolgármester:

Sántáné Fekete Ildikó

Jegyző:

Dr. Sárvári Eszter

Képviselő-testület:

Sejben Nándor, Sánta

Bar­bara, Trenka Veronika

Lakosságszám:

162 fő

Fejlesztések Edőcs László polgármester Kisbárkány legfőbb vonzerejének a nyugalmat és a tiszta levegőjű környezetet tartja, amelynek megőrzésére az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít. Emellett a községvezetés a lehetőségekhez mérten jól kihasználta az elmúlt években a pályázati lehetőségeket is.

A településvezető elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében mintegy 37 millió 333 ezer forintból korszerűsítették a hivatal épületét. – A beruházás a hőszigetelést, a nyílászárók és a fűtési rendszer cseréjét érintette. Mindez hozzájárult az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, de a fenntartási költségek is mérséklődnek – tette hozzá Edőcs László.

Kiemelte: egy kistelepülési pályázaton az önkormányzat 750 ezer forintot nyert el, amelyből a Béke és az Ady út összekötő szakaszán árokfelújítást végeztek. Évekkel ezelőtt megújult a Kisbárkányba vezető út, de a 2010-es évek elején a Bedepuszta felé vezető utat is leaszfaltozták.

– A Kisbárkányhoz tartozó Bedepuszta két tucat házát – pár kivétellel – évekkel ezelőtt felvásárolta egy holland üzletember, aki itt egy turisztikai központ kialakítását tervezi. Még zajlanak a házfelújítások, de amint minden engedélyt megszereznek, beindulhat az idegenforgalom a helyszínen – ismertette a községvezető.

Edőcs László polgármester Kisbárkány fő vonzerejét a festői környezetben látja Fotó: L. B.

A polgármester örömmel látja, hogy a falu egy kisközössége rendre faluszépítő és -építő tevékenységgel járul hozzá a település vonzerejének növeléséhez, s e megmozdulásokat a községvezetés jó szívvel támogatja. A TOP-on belül Kisbárkány csatlakozott egy helyi identitást erősítő pályázathoz, amely Sóshartyán vezetésével 16 települést fog össze. Az elnyert mintegy 860 ezer forintból közösségkovácsoló programokat valósíthatnak meg, de már nyársalóval és kerti pavilonnal is bővítették a sportpálya környékét.

A polgármester tele van tervekkel, s mint mondta: ha rajta múlik, Kisbárkány a jövőben is a megye egy kicsiny ékszerdoboza marad.

Erről híres…

A kisbárkányi önkormányzat évről évre saját forrásból „virágoztatja fel” a falu környezetét a lakosság összefogásával. A helyiek számára fontos az egészséges lakóhely kialakítása, az intézmények virágosítása, a parkok gondozása, és a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális értékeinek megőrzése, szépítése. A községvezetés már második alkalommal nevezett a Virágos Magyarország versenyre, amelyre mintegy 300 település adta be jelentkezését. A Falutörténeti Parkban 2019-ben az egyik neves heti magazin csapata készítette a virágágyásokat. Felhívásukra a község pályázott a lap Virágözön elnevezésű játékára. A megmérettetésen több mint 70 település közül Kisbárkány bekerült a legszebb öt közé. A virágok szerepe az egész falu életét áthat­ja: úrnap­ján immár 20 éve saját készítésű virágszőnyeggel borítják be a templom környékét, gyönyörű motívumokat álmodnak a szőnyegekbe, amelyeket a lakosság együtt készít el. A falubeliek maguk gyűjtik a szép szirmokat bontó virágokat az egyedülálló alkotá­sok­hoz, amelyek bár még nem nógrádikumok, mégis igazi nógrádi csodának számítanak!

Megkérdeztük: Milyen az élet Kisbárkányban?

Bozó Béla: – Kisbárkánynak kis létszámú, ám erős hitű gyülekezete van. A közösségi összefogásnak köszönhetően saját templomot és falutörténeti parkot létesítettünk. Nyolc éve megépítettük a temetőt, a templommal összekötő keresztutat is, amelynek minden állomása egy-egy hívő vagy házaspár adományából készült el. Példaértékű, amit ezzel a közösséggel itt megvalósítottunk!

Bozó Béláné: – Helyi összefogással 2015-ben létrehoztunk egy szabadtéri betlehemet, minden karácsonykor felállítjuk. A templomban látható 14 gobelint egy év alatt készítettem, a keresztút stációit ábrázolják. Az Isten háza fontos helyszíne közösségünk életének, így annak környékét rendszeresen gondozzuk. Az önkormányzat mindig támogatja falu­szépítő ötleteinket.

Sánta Dávid: – Kisbárkány a béke és nyugalom fellegvára, s a fejlesztéseknek köszönhetően bármelyik osztrák faluval felveheti a versenyt. Az iskola elvégzése után itt kezdtem gazdálkodni, szarvasmarhatartással foglalkozom. A megye városai gyorsan megközelíthetők, de helyben is minden elérhető. Az idősebbek a falu motorjai, akik az önkormányzattal karöltve gondozzák a község értékeit.

Edőcs László, a község polgármestere

– Pezseg a közösségi élet?

– A lakosságszám alig haladja meg a 160 főt, de öröm itt élni, mert csendes és esztétikus a légkör. A település egy része összetartó, s mindent megtesznek a falu szépítéséért. Egyebek mellett a templomkert elkerítése, a falutörténeti emlékpark és a keresztút stációi is lakossági összefogással készültek el. Kisbárkányban már hagyomány az idősek napja, de a Mikulást is közösen ünnepeljük. Emellett családi napokkal, kiállításokkal, túrázásokkal és egyéb mulatságokkal is igyekszünk feldobni a helyiek jókedvét. A TOP keretében lehetőséget kaptunk további identitást erősítő programok szervezésére, így a jövőben egy nagyobb rendezvényt is életre hívhatunk.

– Milyen a fiatalok aránya?

– Tény, ami tény: idősödik a lakosság, összesen hat gyermek van a faluban. A képviselő-testülettel gondolkodunk a lehetőségeken, hogyan tudnánk támogatni a fiatalok helyben maradását, kisbárkányi letelepedését, vagy a gyermekvállalást.

– Hogyan tovább?

– Vannak még bőven terveink! Kistelepülésként nem vagyunk könnyű helyzetben a pályázatok tekintetében, de minden lehetőséget igyekszünk kihasználni. Az orvosi rendelőben hetente egyszer látja el feladatait a doktor, ám az épületben egykor színpad volt, így a bejárat csak lépcsőn közelíthető meg. Szeretnénk akadálymentesíteni a helyszínt, de a templom előtti teret is díszkövekkel borítanánk le. Emellett a Millenniumi Park felújítását is tervezzük, mert az idő vasfoga már nyomot hagyott az emlékműveken. Bízom a pályázat pozitív elbírálásában!

Őrzik a falu történetét

A Kisbárkány nevével fémjelzett településtábla után rögtön egy csodaszép és különleges park fogadja a látogatókat. A Falutörténeti Emlékpark 2013-ban Edőcs László polgármester támogatásával készült el, amelynek megléte üzeni: az ősök hagyományait követve a kisbárkányiak már több emberöltő óta méltóan ünneplik augusztus 5-én Havas Boldogasszony napját.

Egyszer régen ugyanis soha nem látott jégeső sújtotta a falut, amely tönkretette a helyiek termését. Az égi csapást követően az elődök fogadalmat tettek, hogy Havas Boldogasszonyt évről évre hűséggel köszöntik, elkerülve ezzel egy újabb pusztítást. Az emlékpark csodaszép szobrait Bagi András – a község díszpolgára – szobrász-fafaragó művész alkotta. A faragványokon keresztül újra megelevenedik a fogadalomtétel, amelyet a Havas Boldogasszony előtt térdelő népviseletes pár szimbolizál.

A 2013-ban elkészült emlékpark Fotó: L. B.

A látogatók a parkban faragott fatáblán olvashatnak Kisbárkány történetéről, míg a díszített kútnál szomjukat is olthatják. A Szent Korona alatt a kisbárkányi Bozó Béláné vázlata sugallja nemzedékek áldozatos küzdelmét az ősök fogadalmának beteljesítéséig: a templomig.

Huszonöt éve szól az ima a község templomában

A község legfőbb látnivalója a falu végén magasodó Havas Boldogasszony római katolikus templom, amely az 1990-es évek közepén épült egyházi, önkormányzati és alapítványi támogatással. Az épületet 1994-ben – 25 éve – szentelték fel, amelynek belseje hűen tükrözi a 20. század sajátos építészeti stílusjegyeit.

Első harangját 1875-ben egy Walser nevű nagyiparos budapesti gyárában öntötték, amely a kezdetekben Rimócon teljesített szolgálatot. Kisbárkány község azonban az öntvényt 1927-ben megvásárolta azzal a kikötéssel, hogy a rimóciak a szentkúti búcsú alkalmával a falun áthaladva megkongathatják azt. A régi harang az évek során elkopott és megrepedt, ezért a hívek ösztönzésére – s egyben adományaikból – a templom 2017-ben új öntvénnyel gazdagodott, amely Lengyelországból érkezett a településre.

Értékes harangokkal büszkélkedik Fotó: L. B.

A Kisbárkányban élők számára a hitélet nagyon fontos, rendszeresen látogatják a templomot és imádkoznak. Az Isten háza felé haladó út mellett Millenniumi Park is díszíti a faluközpontot, amely a világháborús hősi halottaknak állít örök emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában