gyerekek a középpontban

2021.05.01. 14:06

Közel 30 millió forintból újul meg az ipolyvecei óvoda

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője és Molnár János polgármester társaságában a napokban bejárást tettünk az ipolyvecei óvoda épülő tornaszobájánál.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A falak már állnak, L alakban csatlakoznak a régi épülethez. A polgármester megmutatta a két helyiséget. A nagyobban alakítják ki a tornaszobát, ami nem csupán a gyermekek egészségesebb fejlődését szolgálja, természetesen a megfelelő eszközök és berendezések beszerzésével, hanem közösségi események megtartására is alkalmas lesz. A kisebb helyiségben kap helyet az öltöző.

Molnár János a terepszemlén elmondta, megérett már a bővítés az Eperfalva óvodában, hiszen örvendetes módon gyarapodik a község lakossága, nőtt a gyermeklétszám is, most már 40-en járnak ide.

– A Magyar Falu Programban közel 30 millió forintot nyert önkormányzatunk a kivitelezésre. – A munkák február elsején kezdődtek, a határidő és a tervek szerint június 15-ig el is készülnek.

A második ütemben a tűzivíztartály kiépítését és a központi hálózatra való csatlakoztatását végzik. A fejlesztéssel megnőtt a kapacitásigény: a katasztrófavédelem jelezte, a jelenlegi rendszer nem képes ellátni e feladatot. Balla Mihály közreműködését kérték ezért, segítségével további hatmillió forintot kapott a falu. Ebből kerül helyére a tartály, és rákapcsolják a hálózatra is. Szeptemberben már megújult intézményben nevelkedhetnek a gyerekek.

A honatya portálunknak kifejtette: az óvodai létszámok egész Nyugat-Nógrádban örvendetesen emelkednek. Tíz évvel ezelőtt még azon aggódtak a települések vezetői, hogy a csökkenés miatt csoportok megszüntetésére kényszerülnek. Most már egyre inkább azon kell elgondolkodni, hogy a szakemberek számára a feltételeket hosszú távon biztosítsák, mert idősödik a megye óvónői és dajkatársadalma.

Az Eperfalva óvodában a következő lépés a játszóudvar korszerűsítése lesz.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Tornaszoba épül Csécsén, Dorogházán, Nagyorosziban

Országszerte 43 közoktatási intézmény bővül tornaszobával, sport-, vagy tornateremmel a kormány döntése értelmében. A fejlesztések előkészítését a Beruházás Előkészítési Alapból támogatják, több mint 1 milliárd 183 millió forintból. Nógrádban a csécsei Fráter Erzsébet Általános Iskola, a dorogházai Aba Sámuel Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolája és a nagyoroszi Börzsöny Általános Iskola kap tornaszobát. A beruházások előkészítője, a Nemzeti Sportközpontok arról tájékoztatott: a megépülő szobák 12-szer 24 méteres küzdőtérrel rendelkeznek, amelyek alkalmasak a mindennapi testnevelésórák megtartására. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program részeként átadott fejlesztések esetében a létesítményeket teljesen felszerelten adják át az intézményeknek.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő lapunk megkeresésére kifejtette, hogy az érintett megyei iskolákban indokoltak ezek a beruházások. Ezt követően a testnevelésórák fedett helyen, kulturált környezetben valósulhatnak majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában