Programajánló

2023.05.18. 20:28

Tengernyi eseményt kínál a hétvége Nógrádban – minden korosztály szemezgethet belőle

Események hada közeledik a hétvégével szűkebb hazánk lakosai felé. A kiállítások, illetve a családoknak szóló programok mellett Kazáron a hagyományoknak megfelelően dübörög majd a Laskafesztivál, míg Szentkúton első alkalommal rendeznek összművészeti fesztivált. Emellett Balassagyarmaton Réti Zoltánra, Taron pedig Tuzson Jánosra emlékeznek meg a helyiek.

Veres Edina

Zenei témájú fotókat mutat be a balassagyarmati kiállítás

Balassagyarmaton, a Gansel-udvarban május 19-én, pénteken 18 óra 30 perckor nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Szlobodnyik Alexandra fotóit bemutató kiállítás. Mint arról portálunk is beszámolt, ezután 19 órától Karosi Júlia Quartet-je okoz felejthetetlen pillanatokat a közönségnek. Az ingyenes programnak rossz idő esetén a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad majd otthont.

A finn nagykövet nyitja meg Buják állandó tárlatát

Állandó tárlat nyílik Yrjö Liipola finn-magyar szobrászművész alkotásaiból Bujákon, az Esterházy Közösségi Tér kiállítótermében május 19-én, pénteken 18 órakor. Az eseményen megjelenteket Borbély Gábor, a község polgármestere mellett Ari Santeri Kupsus galériatulajdonos és Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke köszönti majd. A kiállítást Pertti Anttinen finn nagykövet nyitja meg.

Ropják majd a táncot a rétsági néptánc találkozón

A Kereplő Néptánc Egyesület Tavaszi Néptánc Találkozót szervez május 20-án, szombaton Rétságon, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületében. A program 13 óra 30 perckor  néptáncgálával veszi kezdetét, majd 15 órától táncházban mulathatnak a résztvevők, amihez a ritmust a Folt Zenekar biztosítja.

A családi programoké lesz a főszerep több településen is

Jótékonysági családi- és sportnapot tart május 20-án, szombaton Diósjenőn a 30 éves Gyermekétkeztetési Alapítvány. A község közösségi oldalán elérhető tájékoztatás szerint a jubileumi esemény szabadtéri programjain 8 órától vehetnek részt az érdeklődők, míg a fellépők 11 órától hódítják meg a színpadot. Ugyanezen a napon Karancskesziben családi nappal egybekötött gyereknapot tartanak

Mint arról portálunk is beszámolt, a marakodipusztai településrész közösségi házának udvarán 10 órától különböző foglalkozások és bemutatók várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. Délután különböző műsorokat tekinthetnek meg majd az érdeklődők, végül a rendezvényt a 19 órakor kezdődő karaoke-show zárja.

 Rétságon és Balassagyarmaton is tárlat nyílik

Május 20-án, szombaton a balassagyarmati Szerbtemplom Galériájában Szabó Andrea alkalmazott fotográfus képeiből nyílik kiállítás Fúziók a sötétkamrában címmel 17 órakor. A galéria Facebook-oldalán egy érdekességet is megosztott a tárlattal kapcsolatban. Mint írták: egyes kiállított képek a modern technika legérdekesebb és legnagyobb vitáját kiváltó eszközével, a mesterséges intelligencia felhasználásával készültek. Szintén szombaton Rétságon is megnyitja kapuit egy kiállítás 18 órától. A Cziráki Nándor alkotásait bemutató, Papírszimfónia című tárlatot június 21-ig tekinthetik meg a látogatók.

Laskafesztivál: a Kowalsky meg a Vega is felforrósítja a hangulatot Kazáron

Tizennegyedik alkalommal mulathat a látogatók hada a kazári Laskafesztiválon. Mint arról portálunk beszámolt: május 20-án, szombaton a Fesztiváludvaron az ínyencségek és a folklór programok mellett sztárfellépőkből sem lesz hiány. A hagyományos főzőversenyen 43 csapat méri majd össze három kategóriában gasztronómiai ismereteit, a színpadi programok 11 órakor kezdődnek a megnyitóval, majd folytatódnak a folklór műsorokkal. 

A főzőverseny eredményeire 15 órakor derül fény, az esti órákban pedig az esemény sztárvendégei uralják a színpadot: 20 órától Kowalsky meg a Vega együttes csap hatalmas bulit, majd 22 órakor a Kerozin zenekar lép a világot jelentő deszkákra. A Laskafesztivált végül hajnalig tartó bál zárja, amelyhez Szőllős Robi biztosítja a talpalávalót.

Réti Zoltánra emlékeznek Balassagyarmaton

Réti Zoltán születésének századik évfordulójára emlékeznek Balassagyarmaton május 19-én, pénteken. Mint arról beszámoltunk: a festő, grafikus, ének-zenetanár, karnagy  emléknapja 16 órakor a Madách Imre Városi Könyvtárban, a Nógrád festőköltője című kiállításmegnyitóval veszi kezdetét. 

Az esemény a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában folytatódik 17 órától, ahol Réti Zoltán színes üzenete címmel a festő életművéből nyílik kiállítás, a programot végül a 17 óra 30 perckor kezdődő hangverseny zárja.

Első alkalom: összművészeti fesztivált tartanak gyerekeknek Mátraverebély-Szentkúton

Idén egy összművészeti fesztiválon is részt vehetnek Mátraverebély-Szentkúton az óvodások zarándoklatához csatlakozó családok május 20-án, szombaton. A nemzeti kegyhely honlapján elérhető tájékoztatás szerint a Zatykó László atya által celebrált ünnepi szentmise után a Zarándokszállás melletti terület és a sportpálya ad majd otthont a Coucou Art Fest nevű kulturális eseménynek. 

A 17 óráig zajló programok között bemutatkoznak különféle művészeti ágak is. Emellett a gyermekek betekintést nyerhetnek a robotika világába is, illetve kézműves foglakozáson, vagy akár sportversenyeken is részt vehetnek. A családi nap végül Oláh Gergő koncertjével zárul.

 Túrával és ünnepi műsorral emlékeznek a botanikusra Taron

A hagyományokat követve idén is megrendezik Taron a Tuzson János emléknapot május 20-án, szombaton. Mint arról beszámoltunk: az esemény 10 órakor egy túrával veszi kezdetét. A résztvevőket Demecs Norbert hivatásos túravezető, Heves vármegye nagykövete vezeti majd a tari önkormányzattól egészen Fenyvespusztára. Az útvonal végét jelentő helyszínen 13 óra 30 perckor kezdődik az ünnepi program, majd Demecs Norbert alkotásaiból nyílik kiállítás. Végül Katona Barbara solymászbemutatóját tekinthetik meg az egybegyűltek.

Átadják a Keszeg községért díjakat

A Keszeg Feszt május 20-án, szombaton 12 órától rajtol el gyerekeknek szóló programokkal, illetve kispályás labdarúgó mérkőzésekkel. Az ünnepi műsor 16 órakor kezdődik a „Keszeg községért” díjak átadásával, majd azt követően bemutatkozik a helyi karatecsoport. A zenés-táncos műsorok után 20 órakor a Zaporozsec együttes élő koncertjét hallgathatja meg a közönség, majd az eseményt 21 óra 30 perctől diszkó zárja.

Vásárokból nem lesz hiány vasárnap

Ismét megnyitja kapuit az érdeklődők előtt a Nőtincsi Nemcsakpiac május 21-én, vasárnap. A nőtincsi-tó partján tartott eseményen 9 és 14 óra között az érdeklődők a standokon sorakozó különféle kézműves termékekkel és friss termelői portékákkal tölthetik meg a kosaraikat az érdeklődők. Emellett az igazi vásári hangulatot akusztikus élő zene, illetve kísérő programok is fokozzák. 

A hét utolsó napján Salgótarjánban egy „Állati jó vasárnapot” tölthetnek a piacra kilátogatók 6 és 12 óra között. A kisállatkiállítás és vásár mellett bolha-, valamint virágpiacot, illetve ingyenes gyerekprogramokat is lelhetnek az esemény résztvevői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában