Határátkelő

2024.03.13. 06:50

Újra egyeztettek az Ipolyvecét és Ipolybalogot összekötő kerékpároshíd megépítéséről

Három éve indult a kezdeményezés, hogy a Nagykürtösi járásban fekvő Ipolybalog és a magyarországi Ipolyvece között gyalog- és kerékpárhíd épülhessen. Balla Mihály országgyűlési képviselő a napokban újabb egyeztetésekről adott hírt.

Lukács Zsófia

Egyeztettek az Ipoly felett átívelő kerékpáros átkelőhelyről

Fotó: Balla Mihály Facebook-oldala

Bálint Péter ipolybalogi és Molnár János ipolyvecei polgármester 2021. április 4-én aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot, egyben megállapodást, amiben egyúttal országaik minisztériumainak hozzájárulását is kérték a határátkelő megépítéséhez, a Szent Korona híd létesítéséhez.

Mint arról 2023 nyarán beszámoltunk, az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint felfüggesztették az Ipolyvece és a folyón túli Ipolybalog között létesítendő kerékpáros és gyalogos híd építésének előkészítését. A napokban azonban Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője újabb egyeztetésekről adott hírt.

– Az Építési és Közlekedési Minisztériumban egyeztetést tartottunk az Ipolyvece és Ipolybalog közötti kerékpáros és gyalogos új Ipoly-hídról. A megbeszélésen részt vettek: Ágh Péter államtitkár, Révész Máriusz államtitkár, Pántya József helyettes államtitkár, Molnár János és Bálint Péter polgármester, valamint Pászti Károly tanár. A híd lehetőséget nyitna arra, hogy az Ipoly-mente kerékpáros és túra útvonalait összekössük a határ két oldalán– fogalmazott Balla Mihály.

A tervek szerint több mint három kilométer hosszú lesz a kerékpárút

A két magyar lakosságú falu közötti összekötő kapocs létrehozásának ötlete Pászti Károly, a Szent Korona Kórus tagjának fejében fogalmazódott meg először, majd megindult a megvalósítás előkészítése. A hídépítés kezdeményezőinek korábbi beszámolója szerint a fejlesztés első lépcsőjeként befogadták a 250 méter hosszúságú gyalogos és kerékpáros híd, illetve a 3,2 kilométeres kerékpárút tanulmánytervének, megvalósíthatósági tanulmányának, környezeti hatástanulmányának, továbbá a Natura 2000 hatásbecslésének elkészítését a szükséges egyeztetések lefolytatásával, hozzájárulások és jóváhagyások, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában