Polgári Esték

2024.04.13. 15:16

Három bajnok, három életút: példát mutattak a sportemberek Szécsényben

A Szécsényi Polgári Esték rendezvény vendége volt pénteken Kótai Mihály korábbi kiváló ökölvívó, Péni István sportlövő és Hegyi Norbert koronglövő, akikkel dr. Bagó József házigazda beszélgetett, a Forgách-Lipthay Kastélymúzeum nagytermében.

Langa Attila

Dr. Bagó József (balról) beszélgetett Péni Istvánnal, Hegyi Norberttel és Kótai Mihállyal

Fotó: Langa Attila

A rendezvényt dr. Bagó József, az este házigazdája nyitotta meg és bemutatta a vendégeit. A beszélgetés résztvevői Péni István világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok sportlövő, Kótai Mihály egykori váltósúlyú világbajnok ökölvívó, valamint Hegyi Norbert koronglövő volt. Utóbbi sportember beugróként érkezett, hiszen Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok cselgáncsozó nem tudott megjelenni, mert edzőtáborban volt.

Hogyan ismerkedtek meg a sporttal?

A házigazda első kérdése a kezdetekre irányult, hogy milyen módon ismerkedtek meg szeretett sportágukkal a versenyzők. Péni és Hegyi is elmondta, hogy fiatalon magával ragadta őket a koncentrációra alapuló sportág, amelyet míg fizikálisan bírják, addig szeretnék is űzni. Kótai az ismert, sok humoristát megszégyenítő poénos megnyilvánulásaival oldotta a hangulatot, majd elmondta, hogy ő kifejezetten öntörvényű és rossz gyerek volt, aki nem volt a tanárok kedvence. Viccesen odaszúrta a két sportolónak, hogy nem is érti őket, miért a lövészetet választották, hiszen ott ők fizettek minden lövésért, míg neki azért fizettek, hogy másokat megverjen.

Péni tiniként is már ingázott az iskolapad és az edzőtáborok között, amely sokszor kimerítő volt a számára, de jól teljesített, hiszen még „Jó tanuló, jó sportoló” díjat is átvehetett, míg Hegyi és Kótai lazábban tudta kezelni az oktatást, utóbbi kifejezetten, hiszen elmondása szerint volt olyan, mikor a tanárai nem is tudták, merre van.

Minden kérdésre nyíltan feleltek

A következő kérdés a sportkarrier végére irányult, hogy meddig lehet az adott sportágat magas szinten és eredményesen űzni. A sportlövész szerint főképp a finom célzás hatékonysága miatt, a sportágát közel a negyvenhez el kell majd engedni, amelyet követően szívesen vállalna szerepet a szövetségben. A koronglövőknél ez a korhatár kitolódhat, míg az ökölvívásban, ha már családja van egy bokszolónak, akkor már nem lesz meg benne a kellő agresszivitás, mondták a vendégek.

A főszervező több érdekes témában kérdezte még a sportembereket, amelyekre értékes válaszokat adtak, Kótai sok humorral is fűszerezte, a szép számban megjelent publikum örömére. Véleményt formáltak többek között az utánpótláshelyzetről, valamint a szülők elengedhetetlen nevelési kötelezettségéről, ami mindennek az alapja lenne, de napjainkban ez egyre nagyobb hiányosság a fiataloknál.

A beszélgetés végén a megjelent érdeklődők is feltették kérdéseiket, amelyre ugyancsak kielégítő válaszokkal szolgáltak az ismert vendégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában