2024.04.15. 11:28
New York hangulatát idézték meg Kövi Pál születésének 100. évfordulóján Gyarmaton (fotók)
Ínyencségekből nem volt hiány Balassagyarmaton. New York elegáns éttermi hangulatát idézték fel a művelődési központban Kövi Pál születésének 100. évfordulója alkalmából a hétvégén.
Az estet zenei élménnyel Rodák Rebeka és a népszerű Jazzformers együttes töltötte meg
Forrás: Nool.hu
Fotó: Lukács Zsófia
A magyar és a világ gasztronómiájának egyik legjelentősebb alakjára, a balassagyarmati származású Kövi Pálra emlékeztek a New York-esten szombaton. A híres vendéglátós 1950-ben családjával az Egyesült Államokba költözött, ahol szállodai és vendéglátói diplomát szerzett. New Yorkban üzlettársával megvásárolták a Four Seasons éttermet, amely magas minőséget képviselt a városban.
Kövi Pálra emlékeztek Balassagyarmaton
Fotók: L.Zs.A precíz, minden részletre kiterjedő éttermi berendezést és hangulatot valósították meg a szervezők a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban: fák, Picasso festmények és persze az „Erdélyi lakoma” kóstoló ízei sem hiányozhattak a kínálatból.
A különleges eseményen az érdeklődők egy rendhagyó beszélgetés formájában ismerhették meg Kövi Pál kalandos életútját és a gasztronómiában betöltött szerepét. Olicsek Ádám műsorvezető és vendégei, Kenyeres László, a család barátja, illetve Cserháti Alexa pék idézték fel a vendéglátós munkásságát.
Személyesen is ismerte
– A New York-esttel a szervezők célja az, hogy a balassagyarmati híres gasztronómus munkásságát megismertessék minél több emberrel és megemlékezzenek róla, ápolják a kultuszát – mondta el a műsorvezető.
Kenyeres László személyesen ismerte Kövi Pált, nagy büszkeséggel az 1960-as évekig visszanyúló történeteket osztott meg a hallgatósággal. Cserháti Alexa, a vendéglátós által írt Erdélyi lakoma című könyvvel kapcsolatban, az abban található receptekről osztotta meg tapasztalatait, hangsúlyozva, hogy a kötet a mai napig meghatározó szerepet tölt be a gasztronómiában.
Szó esett továbbá a kovászról is, ami akkoriban elengedhetetlen része volt az otthoni kenyérsütésnek. Ehhez kapcsolódva Majer-Illés Ivett előadásában Kövi Pál: Az otthon fészekmelege: Anyám kovásza című írását hallhatta a közönség.
Ínyencségekből sem volt hiány
A beszélgetés közben Szombati Ádám, az Aztapasta vezetője tálalta az Erdélyi lakoma ízeit az asztaloknál: körözött gazdagon, fekete kenyéren, gomba pásztor módra, puliszkával, valamint házi ordás édes palacsinta a hozzá illő magyar borokkal.
Az estet zenei élménnyel Rodák Rebeka és a népszerű Jazzformers együttes töltötte meg.