Greenpeace

2024.04.15. 13:23

Salgótarjáni környezetszennyezés: mi folyik az Éltexnél?

Salgótarjáni környezetszennyezésről számolt be a Greenpeace. Méréseik alapján azt állítják, hogy vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.

Nool.hu

A szervezet – mely a szennyezés azonnali, részletes kivizsgálását és szigorú szankcionálását követeli a hatóságoktól – közleményében arról ír: helyi lakosok jelezték a Greenpeace felé, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a március 15-i hosszú hétvége alatt. A Greenpeace szakértői a bejelentés alapján március 18-án kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből. 

Salgótarjáni környezetszennyezés, Greenpeace Magyarország
A salgótarjáni környezetszennyezésről a Greenpeace Magyarország számolt be.
Forrás: Greenpeace Magyarország

A szennyezésről és a mintavételről a zöldszervezet azonnal értesítette az illetékes hatóságokat. A mintákat ezután laboratóriumba szállították, az akkreditált vizsgálat pedig kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-kloridot, diklóreténeket, illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték.

A Greenpeace Magyarország úgy fogalmazott: a vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga. A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-Diklóretén mérgező anyag, de különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni.

A városvezetés egy éve hallgat, de a választás előtt fontos lett nekik

A sokak szerint belső feszültségek miatt júniusban távozó Fekete Zsolt hétfőn szólalt meg a környezetszennyezés kapcsán. A szocialista polgármester mindjárt a NER-t kezdte emlegetni, mondván: „Salgótarján területét veszélyes hulladéklerakónak használják”. Nem ez az első eset, hogy az Éltex nevét és ügyeit politikai haszonszerzésre használja a salgótarjáni baloldal.

A polgármester tavaly márciusban viszont még nem bírálta a céget, hanem arra biztatta a megyeszékhely lakosait és a nógrádi sajtó munkatársait, hogy vegyenek részt a kft. által szervezett bejáráson, és láthatják majd, minden rendben van. Azt írta: „A cég vállalta, hogy a következő hetekben bejárásokat szervez azoknak a csoportoknak, érdeklődőknek, a sajtó munkatársainak, akik szeretnének megbizonyosodni arról, hogy a cég tevékenysége nem illegális, nem veszélyes”

Fekete Zsolt maga is tárgyalt a kft. vezetőivel, és több mint egy éve úgy fogalmazott: „Felhívtuk az Éltex Kft. figyelmét arra, hogy ha nem teljesíti vállalásait, ha nem felel meg a biztonsági előírásoknak, önkormányzatunk lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy a Kft. beszüntesse tevékenységét az Acélgyár területén.” Azóta azonban semmit nem lépett a baloldali városvezetés az ügyben.

Az önkormányzat és az Éltex közötti jó viszonyt az is bizonyítja, hogy tavaly júniusban Fekete Zsolt tájékoztatta a városi közgyűlés tagjait arról, hogy „az Éltex Kft. közreműködésével Pataki Csaba alpolgármester részt vett az Illyés Gyuláné Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény Füleki úti telephelyén lévő játszótér átadó ünnepségén.

A városvezető hétfői posztja után nem sokkal egyébként a helyét a választási kampányban polgármesterjelöltként elfoglaló megyei MSZP-elnök, Huszár Máté alpolgármester is posztolt az Éltex-ügy kapcsán, a Facebook-videóban lényegében szóról szóra elismételte Fekete Zsolt közleményét, kiemelve, hogy azon hivatalos szervek ellen is eljárást kezdeményeznek, amelyek „az elmúlt hónapokban tétlenül nézték, hogy ilyen mérgező tevékenység zajlik” a megyeszékhelyen. A MSZP-s politikus arra azonban nem tért ki, hogy ez a tétlenség miatt induló vizsgálat érinti-e a baloldali vezetésű önkormányzatot, illetve a szűkebb értelemben vett városvezetést.

Korábban nem talált problémát a katasztrófavédelem, nem kellett intézkedni

Köztudott, hogy az Éltex Kft. salgótarjáni tevékenysége kapcsán nem először merül fel szabálytalanság gyanúja. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban megerősítette, hogy kollégáik valóban vizsgálódtak az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyén, ám az elvégzett ellenőrzés során nem tapasztaltak szabálytalanságot a tűzoltók, ezért hatósági intézkedésre nem volt szükség.

Frissítés - 19:55: Parlamenti téma volt a salgótarjáni környezetszennyezés ügye, a hírbe hozott cég pedig közleményben reagált a történtekre. Kiderült, hogy a Greenpeace és a szocialista városvezetés hamisan vádolta meg őket, mivel a szennyezés forrása nem az ő telephelyükön található. Részletek itt!

Tavaly májusban az Éltex Kft. telephelyén jártunk. Íme, a helyszíni videónk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában