Nógrádkövesd

2018.05.07. 17:14

Veteránok verőfényben, a múlt század hangulatával

A múlt század második felének keleti és nyugati gyártmányú, ma már veterán járműnek számító autói sorakoztak fel a napokban a nyugat-nógrádi település központjában. Jutott belőlük a polgármesteri hivatal melletti domboldalra és a vasútállomás melletti tisztásra is.

Hegedűs Henrik

A retró majálison fiatalok és idősek egyaránt kiválóan szórakoztak, köszönhetően a sok-sok látnivalónak.

Nagyméretű, sokágú lufi­díszítményt fújt utunkba a szél, amint a majális helyszíne felé közeledtünk. Balról-jobbról árusok sorába botlottunk, akik számtalan különféle portékát kínáltak.

Muzeális feltételek

Minősítés után minden harmincadik „életévét” betöltött jármű lehet muzeális érték, azaz veterán jármű. Ehhez szükségesek az eredeti papírok, az is fontos, hogy az eredeti egyedi azonosító jelek, az alvázszám, a karosszéria, a motor, az esztétikai állapot megfelelő legyen. Nógrád­kövesden a vasút melletti tisztáson is bőven volt látni­való, ide elsősorban a harci járművek szerelmesei hozták el kiállítani féltett kincseiket. Az amerikai katonai dzsipet terepruhás tulajdonosa hozta el a helyszínre.

A polgármesteri hivatal udvarán felállított színpadon a nap házigazdái, a műsorvezető házaspár, Pordán Petra és Balogh Tamás éppen Gyurek Lászlót, Nógrádkövesd polgármesterét szólította elő, hogy elmondja köszöntőbeszédét, majd átadta a mikrofont Sándor Istvánnak, az 1975-ös esztendő abszolút ralibajnokának, aki jó szívvel ajánlotta minden érdeklődő figyelmébe a ritkaságnak számító jármű-különlegességeket.

Miközben a helyi óvodások és kisiskolások színes, zenés-táncos műsora zajlott, körbetekintettünk, mifajta autók tárháza is tárul elénk. Rögvest elöl egy „kocka Lada” villant a szemünk elé, gazdája jó érzékkel festette rá a „Rendőrség” feliratot, hiszen nem is olyan túlságosan régen még a szovjet autóipar kiválóságai szolgálták az egyenruhásokat. Kicsit arrébb a francia való­ságba csöppentünk, amikor a csendőrfilmekből ismert Citroënt szemléltük meg, amelynek felettébb nagy sikere volt, hiszen az apukák a gyermekeikkel legszívesebben e járgánynál sürgölődtek. Felfelé haladva a domboldalon előbb egy Trabant kombi, egy BMW, majd egy „százas Škoda” parkolt le, de akadt a seregszemlén kimondott raliautó, egy csodaszép Alfa Romeo és természetesen VW bogár, illetve Mercedes, vagy régi Renault. Még a község plébánosának, Hulitka Róbertnek is kifejezetten tetszett a felhozatal, buzgón kattintgatta fényképezőgépét.

Visszatérve az udvarra még rövid ideig sürögtünk-forogtunk a kondérok környékén, ahol igazi húsfinomságok rotyogtak, belenéztünk a rétsági Harry Potters együttes minirockkoncertjébe, majd a déli harangszó előtt nem sokkal búcsút intettünk a nógrádkövesdi kavalkádnak.

Kiemelt fotó: Hulitka Róbert, Nógrádkövesd plébánosa is megörökítette a múlt évezredből megmaradt autócsodákat

Fotók: Torjay Attila/N.M.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában