Közösség

2023.01.15. 06:55

Tizenhárom éve községükért dolgoznak az ipolyvecei mozgalom tagjai

Az Együtt Ipolyvecéért Mozgalom töretlen sikerekkel pezsdíti fel a falu életét. A számtalan program szervezése, rendezése és a falu szépítése meghozta eredményét tavaly is. Szőlősi Noémi, a mozgalom képviseletében beszámolt a tagok tavalyi munkájáról.

Ember-Lukács Zsófia

Összefogják a közösséget a mozgalom tagjai

Forrás: Együtt Ipolyvecéért Mozgalom

Az Együtt Ipolyvecéért Mozgalom tizenharmadik éve végzi tevékenységét, elsősorban a helyi társadalom közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése érdekében. Szőlősi Noémi elmondta, minden évben részt vesznek a szabadidős tevékenységek, rendezvények szervezésében, aktív szerepet vállalnak a falunap, családi nap, szüreti bál tervezésében és lebonyolításában. 

– Minden évben megszervezzük a trianoni megemlékezést is, amelyet az általunk állított emlékműnél tartunk, biztosítjuk a hangosítást, a zenei szolgáltatást, a kézműves-foglalkozások költségeit, elkészítünk 150–200 adag ebédet a résztvevőknek – számolt be az egyesületi tag.

A gyerekek nagyon élvezik a programjaikat
Forrás: Együtt Ipolyvecéért Mozgalom

Hozzátette, hogy a község és tájegység múltjának és népi hagyományainak megőrzéséhez is nagyban hozzájárul a mozgalom. Beszerzik a ruhákat, viseleteket és alapanyagokat, pályázatok útján támogatják a község néptánccsoportjait, a volt iskola épületében berendezett állandó és tematikus helytörténeti és helyi, térségi kötődésű művészeti kiállításokhoz anyagot, eszközöket biztosítanak. 

Az óvoda korszerűsítéséhez is hozzájárultak, minden évben finanszírozzák és beszerzik az idősek napján átadásra kerülő ajándékokat, babaköszöntő csomaggal kedveskednek a falu minden újszülöttjének. Részleges belső felújítással korszerűbbé teszik a székhelyül szolgáló, önkormányzati tulajdonú épületet, amely helyet biztosít az egyesületi és községi rendezvényeknek, összejöveteleknek. 

Szőlősi Noémi kiemelte, hogy a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos feladatokat is elvégzik, részt vesznek a falu arculatának kialakításában, köztéri szemeteseket állítottak fel, megszervezték és támogatták az árvíz során tönkrement fahíd helyére történő új híd építését. 

Az egyesület a fenti, széles körű tevékenységeket kis költségvetés mellett végzi, bevételei tagdíjakból, a személyi jövedelemadók egyszázalékos felajánlásaiból, illetve eseti pályázatokból tevődnek össze. Az elért eredményeket az önkéntesek személyes közreműködése teszi lehetővé. 

A mozgalom közreműködik abban, hogy minél többen megismerjék a falut, és fejlődjön a turizmus. Ennek keretein belül kapcsolatot tartanak a Sugárkankalin Turisztikai Egyesülettel. 2022 októberében rendkívüli közgyűlésen határoztak az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülethez való csatlakozásról, illetve a közhasznú státusz megszerzéséről, hogy minél több új forrást és lehetőséget tudjanak igénybe venni céljaik megvalósításához. 
 

Számos program köthető a nevükhöz
Májusban családi napot szerveztek bábszínházzal, koncerttel, szabadtéri népi játékokkal, ugrálóvárakkal, étellel-itallal, fotósarokkal. Szeptemberben szüreti felvonulást rendeztek, októberben a tsitári zarándoklat után agapéval várták a gyalogos zarándoklaton részt vevőket. Pályázati forrásból anyag- és ruhavásárlással támogatták a néptánccsoportokat, illetve az óvodai neonlámpákat korszerű ledes fényforrásokra cserélték. Ezenkívül 14 babaköszöntő csomagot adtak át a falu újszülöttjeinek. Két kézműves workshopot is szerveztek az adventi időszakban, valamint az adventi ablakok program szintén nekik köszönhető. Folytatták az egyesület székhelyének felújítását, így a nyílászárók cseréje, a fűtés és mosdók korszerűsítése után megtörténhetett az épület homlokzati szigetelése, belső festése is. 

 

Címkék#Ipolyvece

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában